Predavanje doc. dr. Marie Rakušanove s Karlove univerze v Pragi

Vljudno vabljeni na predavanje doc. dr. Marie Rakušanove s Karlove univerze v Pragi z naslovom Obrazi ekspresionizma – ekspresionizem na Češkem v okviru spremljevalnega programa ob razstavi »Obrazi ekspresionizma – odtisi duha«  v Galeriji Božidar Jakac.

Predavanje bo v četrtek, 20. septembra, ob 18. uri v Prešernovi dvorani SAZU, Novi trg 3, Ljubljana.

Marie Rakušanová (1978) je študirala umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi, kjer je doktorirala. Po diplomi se je v okviru štipendij za magistrski in doktorski študij izpopolnjevala na Univerzi v Dortmundu (2001–2002) ter na Tehnični univerzi v Dresdnu (2004–2005). Med leti 2002 in 2009 je službovala kot kustosinja. Od leta 2011 je izredna profesorica na oddelku za umetnostno zgodovino na Karlovi univerzi v Pragi. Vse od začetkov študija je predmet njenega zanimanja češka umetnost z začetka 20. stoletja, s posebnim poudarkom na teoriji in filozofiji, ekspresionizmu kot transnacionalnem fenomenu ter razmerju med nemškim in češkim kulturnim krogom. Na Češkem in v tujini je objavila številne znanstvene članke, je avtorica ter so-avtorica monografij, katalogov in razstav.

Dogodek poteka v soorganizaciji z Veleposlaništvom Češke republike, Slovenskim umetnostnozgodovinskim društvom (SUZD) in Umetnostnozgodovinskim inštitutom Franceta Steleta ZRC SAZU.

Predavanje bo v angleškem jeziku.